Cégkivonat és cégmásolat hasonlóságok, különbségek

Cégkivonat és cégmásolat hasonlóságok, különbségekA cégkivonat és a cégmásolat két olyan céges dokumentum, melyeket sokan összekevernek. A problémát az okozhatja, hogy a két dokumentum rengeteg hasonlóságot mutat egymással, így valóban könnyen össze lehet őket keverni.

A fő hasonlóság, hogy minkét dokumentum nagyon hasonló, olyan információkat tartalmaznak a cégekről, melyek a cégjegyzékben találhatók meg. Ilyenek pl. a cég neve, székhelye, telephelyei, adószáma, cégjegyzékszáma, a cégforma, a képviseletre jogosultak adatai, képviseletük formája stb. Jogos kérdés, hogy ha ezek szerepelnek a cégkivonatban és a cégmásolatban is, akkor mi a különbség a dokumentumok között? Az, hogy milyen időszakra vonatkoznak az adott dokumentumban található információk.

A cégkivonat kizárólag a cégjegyzékben található, éppen hatályos információkat tartalmazza, azokat nem, melyek korábban vonatkoztak egy vállalkozásra, de közben megváltoztak, érvényüket veszítették. Emiatt a cégkivonatot szokták pályázatokhoz, bankszámla nyitáshoz, egyéb céges ügyintézéshez előírni, mert ilyen esetekben nem kell bemutatni és bizonyítani a cég korábbi adatait, hanem a jelenlegi adatokra van csak szükség.

Ezzel szemben a cégmásolat nem csak a hatályos, hanem a cégjegyzékben korábban szereplő, de mára már törölt információkat is tartalmazza. A cégmásolat segítségével tehát egy vállalkozás teljes történetét áttekinthetjük, hivatalos, megbízható forrásból. Céges ügyintézéseknél szinte mindig cégkivonatot kérnek, de a cégmásolatnak is van létjogosultsága, ha pl. egy másik vállalkozást le akarunk ellenőrizni, mielőtt komolyabb szerződést kötünk velük, gyakran érdemes egy átfogó képet készíteni a múltjáról is.