A cégmásolat tartalma, előnyei

A cégmásolat tartalma, előnyeiCégmásolat (másik ismert nevén cégtörténet) beszerzését a hivatalos ügyintézéseken kívül akkor javasolják, ha meg akarunk ismerkedni egy vállalkozással a megalapítástól a jelenig, ugyanis a cégmásolatban azok az információk szerepelnek, melyek a cégjegyzékben a cég megalapítása óta megtalálhatók voltak. A másik népszerű dokumentum típus a cégkivonat, melynek tartalma nagyon hasonló a cégmásolathoz, de csak a jelenleg is hatályos információkat tartalmazza, visszamenőleg a már törölteket nem.

A cégmásolatban megtalálható információk többek között a következők. Olyan alapvető információk, mint pl. a cég neve, székhelye, telephelyei, tevékenységi körei, bankszámlák, a cég képviselői mind mind megtalálhatók egy cégmásolatban, visszamenőleg a cég megalapításáig. Ez azt jelenti, hogy nem csak azt tudjuk leellenőrizni, hogy jelenleg mi a cég neve, mivel foglalkozik stb., hanem azt is, hogy változtak-e ezek az adatok, és ha igen, mikor.

Az alapvető információk mellett a cégjegyzéknek van egy olyan része is, amely eseményeket rögzít. Ilyen események pl. a csődeljárás, felszámolási eljárás, végelszámolás, büntetőjogi intézkedés, ÁFA bevallás elmulasztása stb. Ezek mind olyan események, melyek egy átlagos cégmásolatban nem szerepelnek, ha azonban mégis, akkor körültekintően kell eljárni az adott céggel kapcsolatban. Gondoljunk csak bele, előfordulhat, hogy jelenleg nem áll fenn az adott helyzet, így a cégkivonatban nincs is benne az információ. Jó azonban tisztában lenni, ha egy cég ellen valaha végrehajtás vagy büntetőjogi intézkedés volt érvényben, mielőtt üzleti kapcsolatba kerülünk velük.